Webflow vs WordPress (Elementor) en alternatieve builders

20/02/21

WordPress is al jaren de standaard om een website te maken. Zo domineert het programma logischerwijs de markt met de hoeveelheid sites die via het platform bezoekers bereiken. Toch zien we een recente verandering, aangezien dat andere bedrijven populariteit winnen. Deze bieden programma’s aan waarmee je zelf makkelijk een website in elkaar kunt steken en dan enkel de hosting betaalt. De vraag is waarom deze platformen marktaandeel winnen ten opzichte van WordPress en/of deze trend zich gaat doorzetten in de toekomst?

Waarom stijgt het marktaandeel van de Wordpress concurrenten?

Het is geen geheim dat er meer en meer kleine bedrijven hun eigen website maken via één van deze platformen. Bij sommigen gebeurt dit al beter dan anderen. Dit kan dus één van de redenen zijn voor het stijgend marktaandeel van concurrenten. Toch denk ik dat de complexiteit en de tijd om een volledige, werkende website te creëren met Wordpress ook een belangrijke rol speelt. Veel professionals vinden het een tijdrovend proces en zoeken naar alternatieven die ongeveer dezelfde functionaliteiten aanbieden, maar veel sneller door projecten heen geraken.

Wat zijn de professionele alternatieven voor Wordpress?

Wanneer we de all-in-one builders uitsluiten, zoals Wix en Squarespace, blijven er niet veel alternatieven over voor professionals. Dit hadden de makers van Webflow, een platform voor professionele designers met een basiskennis van html 5 en CSS, al snel door.

Maar waarom is Webflow dan zo veelbelovend? Het is een visuele builder van html en CSS waarmee veel kan worden bereikt zonder plugins. Het bied automatische beveiliging aan en laadtijden waar de beste Wordpress experts met moeite onder geraken. Het levert standaard clean code met de mogelijkheid om deze te exporteren in het geval Webflow ooit failliet zou gaan. Het biedt goede SEO tools, de mogelijkheid om CSS componenten toe te voegen en 3rd party software te gebruiken. Het is waar dat het nog niet de vrijheid van Wordpress heeft en die misschien nooit zal hebben. Door een sterke community wordt Webflow echter dagelijks beter en krachtiger.

Voor ons wegen de voordelen op tegen de nadelen. De designer kan zonder een developer een perfect werkende website maken. Dit is een voordeel in vergelijking met Wordpress, aangezien die vele plugins in het open platform en meerdere experts nodig heeft om hetzelfde resultaat te kunnen bereiken.

Veel professionals zijn nog sceptisch om de overstap te maken naar Webflow omdat ze gewoon zijn de tools die ze al jaren gebruiken en de leercurve nog overwonnen moet worden. Toch denken wij dat dit de sprong naar de toekomst is. Niet alleen wij denken dit, de grootste namen zoals Dell, Rakuten en zelfs de Vlaams krant 'De Morgen' maken al gebruik van Webflow.

MEER INZICHTEN
Arrow